Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Inventarieköp 2021 – skattereduktion 3,9 %

Sammanfattning

Regeringen går vidare med förslag som aviserades i budgetpropositionen för 2021, vilket innebär att det införs en tillfällig skattereduktion för investeringar i maskiner och andra inventarier. Skattereduktionen innebär att lägre inkomstskatt betalas genom en skattereduktion som motsvarar 3,9 procent av anskaffningsvärdet på inventarierna. Skattereduktionen omfattar enbart inventarier som köps under 2021.

Vilka inventarier omfattas av de föreslagna reglerna

De inventarier som omfattas av skattereduktionen måste dels skattemässigt behandlas som inventarier, dels dras av genom årligt värdeminskningsavdrag oavsett vilken metod som används samt förvärvats genom köp, byte eller genom egentillverkning. Detta innebär att bla korttidsinventarier eller inventarier som får dras av omedelbart inte omfattas av reglerna. Detsamma gäller inventarier som förvärvats genom arv eller gåva.

Det kan noteras att även byggnads- och markinventarier omfattas av skattereduktion.

Vem kan utnyttja reglerna

Alla fysiska och juridiska personer med inkomst av näringsverksamhet samt delägare i handelsbolag har rätt till skattereduktionen. Detsamma gäller utländska juridiska personer och fysiska personer som är begränsat skattskyldiga om de bedriver näringsverksamhet från fast driftställe i Sverige.

Under vilken tid ska investeringarna skett

Ett företag som har kalenderår som beskattningsår kan ta del av skattereduktionen under det räkenskapsår som inleds 1 januari 2022. Skattereduktionen kommer att kunna begäras i inkomstdeklarationen för det beskattningsåret. Om inte hela skattereduktionen kan användas det beskattningsåret kan skattereduktion för den återstående delen begäras beskattningsåret därpå.

Särskilda begränsningar

Det finns några grundläggande krav:

Underlaget för skattereduktion omfattar endast inventarier som fortfarande tillhör näringsverksamheten vid utgången av det första beskattningsår som skattereduktionen kan begäras.

I underlaget för skattereduktion ska inte räknas in utgifter för inventarier som har anskaffats från någon inom samma intressegemenskap och som hos denne har använts för stadigvarande bruk. Om inventarier i övriga fall anskaffats från någon inom samma intressegemenskap ska värdet som läggs till underlaget högst få uppgå till inventariernas marknadsvärde vid förvärvet. Vidare ska inte utgifter för anskaffningar ingå i underlaget, om inventarierna efter förvärvet fortfarande används i samma näringsverksamhet som tidigare eller i näringsverksamhet som bedrivs av någon inom samma intressegemenskap.

Deklaration

Uppgifter ska lämnas i inkomstdeklarationen om underlaget för skattereduktionen. Om sedan hela eller delar av underlaget för skattereduktion inte kunnat utnyttjas det första beskattningsåret, får skattereduktion för det återstående underlaget göras det efterföljande beskattningsåret.

Kommentar

Det är vår uppfattning att förslaget har Riksdagens stöd och kommer att antas före årsskiftet.

Reglerna är välkomna i en tid då många inte har haft möjlighet att investera för framtiden utan kämpar för att överleva. Det är nu viktigt att inför årsskiftet ta ställning till om när inköp ska ske för att dra nytta av de nya reglerna. Vidare omfattas även kommersiella fastigheter avseende byggnads- och markinventarier vilket sätter ytterligare fokus på klassificeringen i redovisningen.

Eftersom anskaffning måste ske under kalenderåret 2021, helt oberoende bolagets räkenskapsår, är det viktigt att leverans har skett under kalenderåret för att skattereduktion överhuvudtaget ska komma ifråga.

Kontakta oss gärna för ytterligare information

Tord Fredriksson
Partner

Johan Eriksson