Nyheter / Artiklar

Tillbaka

Uppdatering: Dom från kammarrätten om moms på försäljning av NFT:er

19 juni 2024

Skatteverket överklagade kammarrättens dom till Högsta Förvaltningsdomstolen och yrkade även på att Högsta Förvaltningsdomstolen skulle inhämta förhandsbesked från EU-domstolen.

Högsta Förvaltningsdomstolen har nu beslutat att varken inhämta förhandsbesked från EU-domstolen eller att bevilja prövningstillstånd till Skatteverket. Kammarrättens dom står därmed fast.

Vi välkomnar Högsta Förvaltningsdomstolens beslut. Rimligen borde beslutet också innebära att Skatteverkets ställningstagande som gick emot kammarrättens dom återkallas.

Vår artikel samt våra kommentarer från februari återfinns nedan

Kammarrätten anser att momsen på försäljning av NFT:er ska styras av den anknutna tillgången.

preTAX har företrätt ett bolag i process mot Skatteverket i fråga om försäljning av 3D-animationer som knutits till Non Fungible Tokens - NFT:er. Skatteverket ansåg att det huvudsakliga tillhandahållandet var NFT:erna i sig och att försäljningen skulle vara med 25 % moms. Bolaget ansåg i stället att kunden efterfrågade 3D-animationen och att tillhandahållandet av NFT:n och de funktioner som NFT:n medförde var underordnade den anknutna 3D-animationen. Tillhandahållandet skulle därmed ses som försäljning av konst och den reducerade skattesatsen om 6 % skulle vara tillämplig.

Kammarrätten menade att ett system för verifiering av ägandeskap i regel får anses ha ett begränsat värde om det inte finns en anknuten tillgång för vilket ägandeskapet verifieras. Mot denna bakgrund bedömde kammarrätten att det var 3D-animationerna som utgjorde det huvudsakliga tillhandahållandet vid bolagets försäljningar. Varje transaktion skulle därför ses som ett enda tillhandahållande där momsen bestäms utifrån den reducerade skattesats som gäller för omsättning av konst. Enligt domstolen är tillämplig skattesats i aktuellt fall därmed 6 %.

Kommentar

Vi delar domstolens slutsats. En NFT är närmast att betrakta som ett kontrakt som reglerar hur försäljningen och äganderätten till den anknutna tillgången ska regleras. Försäljningen av själva NFT:n i sig är underordnad försäljningen av den anknutna tillgången. Med andra ord, är det inte NFT:n i sig, utan den anknutna tillgången som köparen är intresserad av och såväl skatteplikten som momsen bör styras av vad den anknutna tillgången utgör.

Domstolens beslut betonar vikten av en korrekt bedömning av vad det huvudsakliga tillhandahållandet består av och vad kunden faktiskt efterfrågar. Ur ett momsperspektiv innebär det att även om det kan vara attraktivt att bedöma allt digitalt som elektroniska tjänster är verkligheten betydligt mer komplicerad.

Skriven av
No items found.
Dela artikel
Det finns inget nästa inlägg.
Skriven av
No items found.
Dela artikel
Skatteexpertis för dig
Kontakta oss idag för rådgivning om nationell och internationell beskattning.
Innehåll

Har du frågor eller behöver mer information?

Vi finns här för att hjälpa dig. Oavsett om du har frågor om våra artiklar, behöver ytterligare förtydliganden om ett ämne, eller vill veta mer om PreTAX och våra tjänster, tveka inte att kontakta oss.

Allmänna frågor:
Johan Eriksson, Partner
johan.eriksson@pretax.se
+46 70 123 45 67