Nyheter / Artiklar
Legal Insights
Avdragsrätt för ingående moms vid leasing av personbilar – se över leasingavtalen!
Det har skrivits en del den senaste tiden i fackpressen om avdragsrätten för ingående moms för personbilar vid finansiell leasing. Budskapet har varit att Skatteverket kan komma att helt neka momsavdrag för inhyrning av personbilar som går under finansiella leasingavtal.
Finansiell leasing? Skatteverket ändrar i sitt ställningstagande. Håll tungan rätt i mun när du leasar bilen till företaget. - tjänstebilsfakta
Frågan i sig är inte helt ny utan har sitt ursprung i en dom från EU-domstolen från oktober 2017, där EU-domstolen slog fast att finansiella leasingavtal i momshänseende kan jämställas med avbetalningsköp under vissa förutsättningar. Skatteverket gick ut med ett ställningstagande under våren 2024 där man redogjorde för sin syn i frågan.
Finansiell leasing, mervärdesskatt | Rättslig vägledning | Skatteverket
Som bekant föreligger ingen avdragsrätt för ingående moms vid köp av personbilar, medan halva momsen på leasingavgiften är avdragsgill. Om Skatteverket klassificerar ett avtal om finansiell leasing som avbetalningsköp så medför det således att ingen del av den ingående momsen på leasingavgiften kan dras av.
I korthet anser Skatteverket i sitt ställningstagande att en finansiell leasing utgör leverans av vara i följande fall;
• Det framgår av avtalet att äganderätten till varan övergår till köparen vid utgången av avtalstiden genom att köparen är tvungen att antingen köpa varan eller anvisa annan köpare.
• Det finns en köpoption och det är redan vid undertecknandet av avtalet klarlagt att utköpspriset vid hyrestidens slut är så pass lågt i förhållande till varans beräknade marknadsvärde vid samma tidpunkt att det framstår som uppenbart för köparen att det enda ekonomiskt rationella alternativet är att överta varan.
Skatteverket anser vidare att den momsmässiga bedömningen ska göras oavsett hur leasingen hanteras enligt redovisningsreglerna och oavsett inkomstskattereglerna.
Skatteverket har nu, såvitt vi vet, för första gången offentligt och kommenterat effekterna som en omklassificering av leasing skulle få för avdragsrätten för ingående moms och tydligt uttalat att om leasingavtalen ska bedömas som leverans av vara (dvs. avbetalningsköp) momsmässigt så föreligger ingen avdragsrätt för ingående moms på leasingavgiften.
Miljardsmäll: Stopp för momsavdrag på tjänstebilar | Carup.se
Vår bedömning är att det föreligger en överhängande risk att Skatteverket vid en kontroll kommer att slå ner på avdragsrätten för moms kopplad till tjänste- och personalbilar som finansierats genom finansiell leasing. Det kan inte uteslutas att Skatteverket vid en granskning väljer att gå bakåt i tiden och utreda alla år som är öppna för omprövning (innevarande år och sex år bakåt i tiden).
Noterbart är att momslagens definition av personbilar är bred och även träffar ”hantverkarbilar” som har skåp och inte flak.
För att begränsa riskerna rekommenderar vi att nedanstående åtgärder övervägs för de som har leasingbilar;
1. Gå igenom befintliga leasingavtal för att göra en bedömning om det finns risk att de klassificeras som leverans av vara momsmässigt.
2. Se över möjligheterna att diskutera pågående kontrakt med leasegivarna för att om möjligt minska befintlig exponering.
3. Se över företagets bilpolicy för att säkerställa att framtida leasingavtal beaktar riskerna för nekad avdragsrätt för moms.
4. Se över olika de alternativ som finns både med avseende på leasingformer och med val av leasingobjekt för just er verksamhet.
5. Fundera igenom vilka effekter ett nekat momsavdrag, och en eventuell omprövning av öppna beskattningsperioder skulle få för möjlighet till utdelning etc.
Om ni vill diskutera frågan vidare så är ni mer än välkomna att höra av er.
Andra artiklar och nyheter
Håll dig uppdaterad med de senaste utvecklingarna och expertanalyserna inom beskattning.
Har du frågor eller behöver mer information?
Vi finns här för att hjälpa dig. Oavsett om du har frågor om våra artiklar, behöver ytterligare förtydliganden om ett ämne, eller vill veta mer om PreTAX och våra tjänster, tveka inte att kontakta oss.
Allmänna frågor:
Johan Eriksson, Partner
johan.eriksson@pretax.se
+46 70 123 45 67