Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Att tänka på inför inlämnandet av inkomstdeklaration för 2022 - Kryptotillgångar

Att tänka på inför inlämnandet av inkomstdeklaration för 2022 om du som privatperson handlat med kryptotillgångar under året. Här kommer lite tips och råd.

VILKA TRANSAKTIONER MÅSTE JAG DEKLARERA?

Varje avyttring av en kryptotillgång ska deklareras till Skatteverket. Med avyttring menas försäljning, byte och liknande överlåtelse av tillgångar. Det innefattar bland annat följande transaktioner:

  • Växling från kryptovaluta till fiat (traditionell valuta)

  • Byte/trade/swap av kryptovaluta mot annan kryptovaluta, exempelvis Bitcoin mot Ether

  • Utlåning av kryptovaluta (s.k. lending)

  • Betalning av vara eller tjänst i kryptovaluta, exempelvis köp av dator mot betalning i USDC

  • Mintning eller köp/byte/försäljning av NFT mot NFT eller kryptovaluta

HUR BERÄKNAR JAG MIN BESKATTNINGSBARA VINST RESPEKTIVE FÖRLUST FÖR KRYPTOVALUTOR?

Vinsten/förlusten för en viss valuta beräknas för varje enskild transaktion som:

Försäljningspriset – omkostnadsbeloppet =vinst/förlust för den sålda valutan.

Omkostnadsbeloppet, d.v.s. inköpspriset, vid varje kapitalvinstberäkning ska för kryptovalutor beräknas enligt den s.k. genomsnittsmetoden. Detta innebär att om kryptovaluta köpts vid flera olika tillfällen, så ska det genomsnittliga inköpspriset per kryptovalutaslag räknas fram som omkostnadsbelopp.

Följande transaktioner är exempel på köp av kryptovaluta och ska påverka det genomsnittliga omkostnadsbeloppet:

  • Växling från fiat (traditionell valuta) till kryptovaluta

  • Byte/trade/swap av kryptovaluta mot annan kryptovaluta, exempelvis Bitcoin mot Ether

  • Lån av kryptovaluta

  • Försäljning av vara eller tjänst mot betalning i kryptovaluta, exempelvis försäljning av en cykel mot USDC

  • Inkomst från proof of work, s.k. mining och staking rewards

  • Inkomst från yield farming och liknande

HUR BERÄKNAR JAG MIN BESKATTNINGSBARA VINST RESPEKTIVE FÖRLUST FÖR NFT?

Vinsten/förlusten beräknas för varje enskild transaktion som:

Försäljningspriset – omkostnadsbeloppet = vinst/förlust för den sålda NFT:n.

Till skillnad från kryptovalutor ska omkostnadsbeloppet, d.v.s. inköpspriset, vid varje kapitalvinstberäkning beräknas var för sig. Någon genomsnittsberäkning ska alltså inte göras. Det är därför viktigt att du dokumenterar vart och ett av dina NFT-förvärv separat så att du lätt kan identifiera ditt omkostnadsbelopp för NFT:n när du sedan säljer den.

HUR DEKLARERAR JAG TRANSAKTIONERNA?

Skatteverket kräver att samtliga vinst- och förlusttransaktioner med kryptotillgångar under ett år ska deklareras. Skatteverket medger dock, vad gäller kryptovalutor, att vinst- och förlusttransaktioner summeras var för sig i respektive kryptovalutaslag och att dessa poster redovisas med sina totala belopp.

Redovisningen ska göras på blankett K4 avsnitt D.

HUR BESKATTAS VINSTER OCH FÅR JAG DRA AV MINA FÖRLUSTER?

Vinsttransaktioner tas upp till 100 % som kapitalinkomst medan förlusttransaktioner endast är avdragsgilla till 70 %. I deklarationen ska dock 100 % av vinsten och 100 % av förlusten tas upp i bilaga K4 avsnitt D. Skatteverket räknar sedan ut hur stor del av förlusten som är avdragsgill mot vinster. Det är därför viktigt när det gäller kryptovalutor att vinst- och förlusttransaktioner per kryptovalutaslag redovisas var för sig.

Om det totala skattemässiga resultatet (100 % av vinsterna – 70 % av förlusterna) medför en vinst beskattas vinsten med 30 %. Om resultatet medför en förlust får 30 % av förlustbeloppet, upp till 100 000 kr, kvittas mot skatt på andra inkomster. För förluster överstigande 100 000 kr får överskjutande del kvittas med 21 % mot skatt på andra inkomster.

Läs gärna mer om bakgrunden till varför kryptotillgångar beskattas som de gör här.

BESKATTNING AV DERIVAT OCH LIKNANDE INSTRUMENT MED KRYPTOTILLGÅNGAR SOM UNDERLIGGANDE TILLGÅNGAR

Beskattningen av dessa typer av tillgångar kan vara mycket komplicerad och kan skilja sig åt beroende på hur instrumenten är uppbyggda. Om du handlat med denna typ av tillgångar råder vi dig att ta kontakt med en skattekonsult för en individuell bedömning av hur de aktuella instrumenten ska beskattas.

VIKTIGA DATUM

12 februari 2023 – Om din kvarskatt beräknas överstiga 30 000 kr behöver du göra en inbetalning av denna överskjutande kvarskatt till ditt skattekonto senast detta datum för att slippa kostnadsränta på skattebeloppet. De första 30 000 kr i kvarskatt ska vara inbetald senast 3 maj 2023 för att kostnadsränta inte ska beräknas på den delen av kvarskatten.

15 mars 2023 – Deklaration för inkomstår 2022 kan lämnas in

2 maj 2023 – Sista dag för att lämna in deklaration för inkomstår 2022

3 maj 2023 – Om din kvarskatt beräknas bli högst 30 000 kr behöver du göra en inbetalning av denna skatt till ditt skattekonto senast detta datum för att slippa kostnadsränta på skattebeloppet.

Även om deklaration för inkomstår 2022 kan lämnas in först den 15 mars 2023 rekommenderar vi dig dock att i god tid dessförinnan dokumentera och sammanställa ditt underlag för dina kryptotransaktioner.

Vi på preTAX har lång erfarenhet av skattefrågor kopplat till kryptotillgångar och har utvecklat effektiva verktyg för att sammanställa och beräkna resultatet på både historiska transaktioner för rättelser av tidigare år och transaktioner till årets deklaration. Kontakta oss gärna om du har några frågor gällande beskattning av dina transaktioner med kryptotillgångar.

Andreas Karlsson och Gustaf Otterheim
preTAX

Johan Eriksson