Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Vårbudgetpropositionen för 2023

Propositionen innehåller inga större nyheter vad gäller ändringar av skattelagstiftningen utan är mycket återhållsam på grund av det osäkra ekonomiska läget med hög inflation.  

Regeringens främsta plan är att bekämpa inflationen och stötta hushållen. Regeringen aviserar om att skattesänkningar kan komma att aktualiseras för att kompensera den höga inflationen.

Regeringen meddelar om tillfälligt förstärkta bidrag men betonar samtidigt att arbetslinjen måste upprättas. Regeringen har därför för avsikt att sänka skatterna på arbete så fort det ekonomiska läget tillåter det för att det ska löna sig mer att arbeta. Regeringen betonar vikten av att sänka skatterna på arbete de kommande åren, för att inte de tillfälliga bidrag som införts ska minska drivkraften att arbeta.

När det gäller minskning av mervärdesskatten finns det inte några konkreta förslag i budgeten. Osäkerheten hur en minskning skulle påverka inflationen gör sannolikt att regeringen avvaktar med sådana förslag.

Slutligen vad gäller den omdebatterade skatten på plastpåsar finns i dag inte något konkret förslag i budgeten men regeringen avser att för budgetpropositionen 2024 återkomma med ett förslag om att avskaffa eller kraftigt sänka skatten på plastbärkassar.

Se nedan för regeringens vårproposition, prop. 2022/23:100, i sin helhet.

https://www.regeringen.se/contentassets/c680069621fc482bb8703c89b2dcfbcc/2023-ars-ekonomiska-varproposition-prop.-202223100.pdf

Kontakta oss för gärna för ytterligare information.

Johan Eriksson