Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Deklarera handel med kryptovaluta

 

Det är hög tid att lämna in inkomstdeklarationen och för dig som ännu inte deklarerat din handel med kryptovaluta från 2019. Här kommer lite tips och råd.

Vilka transaktioner måste jag deklarera?

Varje avyttring av kryptovaluta ska deklareras till Skatteverket. Med avyttring menas försäljning, byte och liknande överlåtelse av tillgångar. Det innefattar bland annat följande transaktioner:

  • Växling från kryptovaluta till fiat (traditionell valuta)

  • Byte/trade av kryptovaluta mot annan kryptovaluta, exempelvis Bitcoin mot Etherium

  • Utlåning av kryptovaluta

  • Betalning av vara eller tjänst i kryptovaluta, exempelvis köp av dator mot betalning i Bitcoin

Hur beräknar jag min beskattningsbara vinst respektive förlust?

Vinsten/förlusten beräknas för varje enskild transaktion som Försäljningspriset – Omkostnadsbeloppet för den sålda valutan.

Omkostnadsbeloppet, d.v.s. inköpspriset, vid varje kapitalvinstberäkning ska beräknas enligt den s.k. genomsnittsmetoden. Om kryptovaluta har köpts vid fler olika tillfällen, ska därför det genomsnittliga inköpspriset per valuta räknas fram som omkostnadsbelopp.

Följande transaktioner betraktas som köp av kryptovaluta och ska påverka det genomsnittliga omkostnadsbeloppet:

  • Växling från fiat (traditionell valuta) till kryptovaluta

  • Byte/trade till annan kryptovaluta från kryptovaluta, exempelvis Etherium mot Bitcoin

  • Lån av kryptovaluta

  • Försäljning av vara eller tjänst mot betalning i kryptovaluta, exempelvis försäljning av en cykel mot betalning i kryptovaluta

  • Inkomst från proof of work, s.k. mining, och proof of stake

Hur deklarerar jag transaktionerna?

Skatteverket kräver att samtliga vinst- och förlusttransaktioner i kryptovaluta under ett år ska deklareras. Verket medger dock att vinst och förlusttransaktioner summeras var för sig i respektive valuta och redovisas med sina totala belopp.

Redovisningen ska göras på blankett K4 avsnitt D. Här ska total vinst respektive total förlust redovisas var för sig för de olika kryptovalutor som sålts.

Hur beskattas vinster och får jag dra av mina förluster?

Vinsttransaktioner tas upp till 100 % som kapitalinkomst medan förlusttransaktioner endast är avdragsgilla till 70 %. I deklarationen ska dock 100 % av vinsten och 100 % av förlusten tas upp i bilaga K4 avsnitt D. Skatteverket beräknar sedan hur stor del av förlusten som är avdragsgill mot vinster. Det är därför viktigt att vinsttransaktioner redovisas för sig och förlusttransaktioner för sig.

Om det totala skattemässiga resultatet (100 % av vinsterna – 70 % av förlusterna) medför en vinst är skattesatsen på det totala resultatet 30 %. Om resultatet medför en förlust är denna avdragsgill mot andra inkomster.

Läs gärna mer om bakgrunden till varför kryptovaluta beskattas som det gör här.

Vi på preTAX har lång erfarenhet av skattefrågor som rör kryptovaluta och har utvecklat effektiva verktyg för att sammanställa och beräkna resultatet på både historiska transaktioner för rättelser av tidigare år och transaktioner till årets deklaration. Kontakta gärna oss om du har frågor gällande beskattning av dina eller ditt företags transaktioner med kryptovaluta.

Andreas Karlsson
preTAX

 
Andreas Karlsson