Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Skatteverket avstår från att göra gällande företrädaransvar för tillfälliga anstånd

 

Skatteverket har idag på sin hemsida informerat att det inte kommer göra gällande företrädaransvar för bolag som nyttjar det tillfälliga anstånd som Regeringen förslagit för betalning av arbetsgivaravgifter och moms.

Skatteverket anger bland annat att lagstiftarens generösa inställning till att bevilja tillfälliga anstånd har inneburit att en företrädare på goda grunder kan förvänta sig bifall till sin ansökan även om ansökan lämnats in efter skattens ursprungliga förfallodag. Skatteverkets uppfattning är att det inte kommer att kunna visa på uppsåt eller grov oaktsamhet för en företrädare som ansökt om och beviljats anstånd oavsett om det skett före eller efter den ursprungliga förfallodagen. På grund av detta kommer Skatteverket inte att ansöka om företrädaransvar för skatter och avgifter som omfattas av ett tillfälligt anstånd.

Om någon uppenbarligt utnyttjat möjligheterna till att medges tillfälligt anstånd helt i strid med syftet med anståndsbestämmelserna anser Skatteverket dock att det kan bli aktuellt i enstaka och mycket speciella fall att ansöka om ett företrädaransvar gentemot en företrädare som agerat uppsåtligt.

Kommentar

Den personliga risk bolagsföreträdare skulle åta sig genom att utnyttja Regeringens förslag om tillfälligt anstånd på grund av Corona-viruset rimmar illa med syftet att minska påfrestningen på ekonomin. I många fall skulle det sannolikt leda till att företrädarna blivit nödgade att försätta bolaget i konkurs i stället för att försöka rädda verksamheten med hjälp av anståndet. Meddelandet från Skatteverket är därför mycket välkommet.

preTAX har tidigare skrivit om Regeringens förslag om tillfälliga betalningsanstånd här och här.

Jessica Hirvijärvi

Tax Associate

Andreas Karlsson

Senior Tax Manager

 
Andreas Karlsson