Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Regeringen lämnar förslag på ytterligare krispaket för små och medelstora företag

 

Regeringens förslag

För att särskilt lindra konsekvenserna av Covid-19 utbrottet för små och medelstora företag har Regeringen presenterat ytterligare ett krispaket för svenska företagare. Förslaget omfattar både lån och direkta kostnadsnedsättningar.

Statlig företagsakut för drabbade små och medelstora företag inrättas

För att göra det lättare för företagen att finansiera sig föreslås en statlig lånegaranti. Förslaget innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som på grund av coronavirusets följder fått ekonomiska svårigheter, men i övrigt är livskraftiga. Garantin ställs ut till bankerna som i sin tur ger ut garanterade lån till företagen.  Varje företag förslås få låna max 75 miljoner kronor, men undantag kan göras. Låntagaren får som vanligt betala ränta till banken, men får uppskov på räntan under de första 12 månaderna.

Företag kan ansöka om ett lån med statlig kreditgaranti genom att vända sig till en bank. Lånegarantierna bör kunna ställas ut snarast möjligt.

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter

Regeringen föreslår en tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna under perioden 1 mars – 30 juni 2020 så att enbart ålderspensionsavgiften betalas. Nedsättningen ska gälla för upp till 30 anställda och på den del av lönen för den anställda som inte överstiger 25 000 kronor per månad, vilket innebär en skattelättnad med upp till 5 300 kronor per anställd och månad.

För att enskilda näringsidkare ska få en motsvarande lättnad föreslås en nedsättning av egenavgifterna. Detta innebär att ingen annan avgift än ålderspensionsavgiften och två tredjedelar av de övriga egenavgifterna och den allmänna löneavgiften ska betalas under 2020.

Reglerna föreslås träda ikraft den 6 april 2020.

Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher

För att minska kostnaderna för företag med stora svårigheter i sektorer som sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter föreslår regeringen ett stöd i syfte att underlätta och påskynda omförhandling av hyror. Kompensation ges med maximalt 50 procent av den nedsatta fasta hyran, dock maximalt 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

Stödet ska kunna sökas i efterhand och gälla för perioden 1 april – 30 juni.

Åtgärder riktade mot mindre företag

Avsättning till periodiseringsfond

Reglerna om periodiseringsfonder föreslås att ändras tillfälligt så att egenföretagare som har drabbats hårt får sänkt skatt. Reglerna innebär att 100 procent av det skattepliktiga överskottet från 2019, upp till ett tak på 1 miljon kronor, får sättas av till en periodiseringsfond. Den skattepliktiga vinst som sätts av får sedan kvittas mot möjliga framtida förluster. Detta innebär att många kan få tillbaka preliminärskatt som de betalat under 2019. En näringsidkare som resan har lämnat sin inkomstdeklaration och vill använda möjligheten behöver lämna in en ny deklaration.

Reglerna förslås träda ikraft under april 2020 och tillämpas retroaktivt avseende år 2019.

Utvidgade möjligheter till anstånd med moms

Det tidigare presenterade förslaget om nya möjligheter att få anstånd med skatteinbetalning kommer att utvidgas. Även moms som redovisas årsvis 27 december 2019 – 17 januari 2021 ska omfattas. På detta vis kan många egenföretagare få anstånd med moms som annars ska betalas under våren.  

Möjlighet att lägga sitt företag vilande

Företag som läggs vilande vid arbetslöshet undantas under 2020 från regeln om att företag endast får läggas vilande en gång under fem år.

Föreslagen kommer att överlämnas till riksdagen inom kort. Kontakta gärna oss på preTAX om ni vill ha hjälp med eller har frågor angående ovan.

Jessica Hirvijärvi

Tax Associate

Andreas Karlsson

Senior Tax Manager

 
Andreas Karlsson