Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Förslag om likviditetslättnader för företag under det pågående virusutbrottet

 

Regeringens förslag

Med anledning av Covid-19 utbrottet har Regeringen idag på morgonen presenterat ett förslag för att mildra den rådande och kommande likviditetspåfrestningen för många företag.

Anstånd med betalning av skatter och avgifter

Förslaget innebär att företag kan få anstånd med betalning av

  • arbetsgivaravgifter,

  • preliminärskatt på anställdas löner, och

  • moms som redovisas månadsvis eller kvartalsvis.

Anståndet omfattar maximalt tre månaders skatteinbetalningar och lämnas under längst 12 månader. Med tre månaders skatteinbetalningar avses:

  • För bolag som redovisar moms kvartalsvis en momsdeklaration och tre arbetsgivardeklarationer.

  • För bolag som redovisar moms månadsvis tre momsdeklarationer och tre arbetsgivardeklarationer.

För beviljat anståndsbelopp kommer ränta att beräknas från den dag anståndet beviljas till full betalning av anståndsbeloppet har skett med en effektiv årlig räntesats på ca 4,85 % varav 1,25 % utgör kostnadsränta och 3,6 % utgör särskild anståndsavgift. Räntan utgör ränta på skattekontot och är därmed inte avdragsgill.

De nya reglerna föreslås börja gälla den 7 april 2020, men kan tillämpas retroaktivt från den 1 januari 2020. Det innebär att företag som har betalat in skatt på sitt skattekonto för januari till mars kan få skatten återbetald från Skatteverket.

Korttidspermittering av anställda

Staten kan vid behov gå in och betala upp till 50 % av anställdas löner. Konstruktionen liknar korttidsarbete, men subventionsgraden utökas kraftigt

Staten övertar sjuklöneansvaret

Staten kommer tillfälligt, under april och maj, tar över sjuklöneansvaret för alla företag. Det torde i praktiken innebära att staten även tar över ansvaret för utbetalning av sjuklön för den tillfälligt slopade karensdagen. Enligt lagrådsremissen ska ansökan om sjuklön göras hos Försäkringskassan av den anställde och alltså inte av företaget.

Befintliga möjligheter att minska likviditetspåfrestningar

Justering av preliminärskatten

Notera att anståndet inte omfattar inbetalning av preliminärskatt för företag (F-skatt). Om man bedömer att årets resultat kommer att påverkas negativt av virusutbrottet har alla företag möjlighet att begära en justering av preliminärskatten med hänvisning till att resultatet sannolikt kommer bli sämre än det estimerade resultat preliminärskatten grundar sig på (normalt föregående års deklarerade resultat). Begäran görs elektroniskt eller på blankett SKV 4313 för juridiska personer och SKV 4314 för enskilda firmor och fysiska personer som är delägare i handelsbolag.

Betalningsanstånd med anledning av särskilda skäl

Skatteverket har också under dagen gått ut med pressmeddelande om att företag som redan nu upplever tillfälliga likviditetspåfrestningar kan ansöka om anstånd enligt de redan gällande anståndsreglerna för tillfälliga betalningssvårigheter. Ett krav för att beviljas sådant anstånd är att man kan visa att skatten kommer kunna betalas när anståndstiden löpt ut. Något sådant krav har inte kommunicerats kring de nya anståndsregler som föreslås gälla från den 7 april. Det går att läsa mer om denna anståndsmöjlighet här.

Kommentar

Regeringens stödpaket är mycket välkommet och erbjuder konkret stöd till svenska företags likviditetsutmaningar framöver. Det finns dock en del att tänka på innan man som företag ansöker om att skjuta upp betalningsskyldigheten för skatter och avgifter.

Anståndet är inte ”gratis” utan löper med en ränta som motsvarar ca 6,6 % avdragsgill årlig ränta. Om betalning inte kan ske då anståndet slutligt förfaller om ett år stiger räntan ytterligare till ca 16,25 %.

Det framgår inte heller av Regeringens kommuniké att man skulle göra något undantag vad gäller företrädaransvaret för obetalda skatter och avgifter för det fall att skatt och avgifter fortfarande inte kan betalas när anståndstiden löpt ut. Utgångspunkten är därför att bolagets företrädare blir personligt betalningsansvariga för obetalda skatter och avgifter vid en eventuell framtida konkurs.

Stödpaketet kommer sannolikt vara till stor hjälp för företag som upplever tillfälliga likviditetsproblem men som tror på en vändning så fort dammet av virusutbrottet har lagt sig. För företag som är mer osäkra på de långsiktiga effekterna av virusutbrottet bör man om möjligt noga överväga kostnaden för anståndet i förhållande till alternativa kreditmöjligheter, i synnerhet med hänsyn till företrädaransvaret.

För preTAX räkning är det business as usual, om än i större utsträckning genom arbete från hemmet. Vi är tillgängliga för individuell vägledning och frågor kring ovan.  

preTAX

Andreas Karlsson
Senior Tax Manager

 
Andreas Karlsson