Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

STRANDADE SVENSKAR - Skattekonsekvenser

 

I samband med covid-19 utbrottet har ett stort antal svenskar endera inte kunna ta sig hem igen till Sverige eller sitter ofrivilligt fast I Sverige då det i princip varit omöjligt att ta sig tillbaka till bosättningslandet.

Fast i utlandet

De som nu inte kan ta sig hem till Sverige av olika skäl efter arbete, studier eller annat utomlands kan hamna i en situation att vistelselandet utomlands kan komma kräva beskattning som om personen bosatt sig där.

Förhållandena kan givetvis variera från land till land men som utgångspunkt kan man säga att en vistelse som överstiger 6 månader som regel leder till obegränsad skattskyldighet i vistelselandet.

Fast i sverige

Den svenska skattemyndigheten har meddelat att man inte kommer ta särskild hänsyn till de svenskar som nu fastnat i Sverige utan kommer att tillämpa reglerna strikt med påföljd att personer nu kan komma att bli skattskyldiga i Sverige trots att de sedan flera år är bosatta och skattskyldiga enbart utomlands.

Det är inte möjligt att helt ange när en sådan skattskyldighet kan uppkomma i Sverige eftersom bedömning ska göras utifrån ett antal faktorer men som utgångpunkt kan man säga att en vistelse här som överstiger 4 månader per år kan leda till en skattemässig återbosättning och därmed skattskyldighet här.

Kommentar

Vi rekommenderar alla drabbade att analysera sin personliga situation och om man befarar att det skulle kunna uppstå negativa skattekonsekvenser att ta kontakt med en skattekonsult.

Kontakta oss för ytterligare information:

Tord Fredriksson                                                Lena Steen
Partner                                                                   Director

 
Tord Fredriksson