Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Budgetpropositionen för 2024

Skatt på arbetsinkomster

Sänkt skatt på arbetsinkomster och pension

Det ordinarie jobbskatteavdraget förstärks med 11,04 miljarder kronor. Samtidigt förstärks grundavdraget för personer som har fyllt 66 år med 2,18 miljarder kronor. Det kommande förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

 

Jobbskatteavdraget för äldre indexeras och åldersgränsen höjs

En indexering införs i beräkningen av jobbskatteavdraget för äldre och åldersgränsen för att ta del av jobbskatteavdraget för denna grupp bör höjas från 65 till 66 år. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

 

Pausad uppräkning av skiktgränsen för statlig inkomstskatt 2024

Vid bestämmandet av skiktgränsen för uttag av statlig inkomstskatt på beskattningsbara förvärvsinkomster för beskattningsåret 2024 görs inte någon uppräkning. Skiktgränsen för beskattningsåret 2024 uppgår därmed fortsatt till 598 500 kr. Det kommande förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

 

Tillfälligt höjt tak för rotavdraget

Taket för rotavdraget höjs tillfälligt och det införs tillfälligt separata tak för rot- respektive rutavdraget. Taket för rot- respektive rutavdraget höjs till 75 000 kr per person under beskattningsåret 2024. Fram till den 30 juni 2024 får dock högst 50 000 kr användas för rotavdrag och högst 75 000 kr sammanlagt för rot- och rutavdrag. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.

 

Utvidgad tidsgräns för expertskatt – från fem till sju år

Skattelättnaden för experter, forskare och andra nyckelpersoner utvidgas till att gälla under högst sju år räknat från den dag vistelsen i Sverige påbörjades och omfattar vistelser i Sverige som är avsedda att vara högst sju år. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024 och tillämpas första gången för vistelser i Sverige som påbörjas efter den 31 mars 2023.

 

Kompensation m.m. till personer födda 1957 och 1959 på grund av höjd åldersgräns för förhöjt grundavdrag

En kompensation ges till personer födda 1957 på grund av höjd åldersgräns för rätt att ta del av det förhöjda grundavdraget. Storleken på kompensationen ska i möjligaste mån motsvara skatteeffekten av det förhöjda grundavdraget. Kompensationen är skattefri och betalas ut via skattekontot. Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2024. Ikraftträdandet av den höjda åldersgränsen till 67 år för rätt till det förhöjda grundavdraget senareläggs med ett år, till den 1 januari 2027.

 

Höjd jämförelseränta vid ränteförmån

Reglerna om beräkning av ränteförmån ändras genom att jämförelseräntan höjs med en halv procentenhet. Jämförelseräntan uppgår därmed till statslåneräntan vid en viss tidpunkt plus en och en halv procentenhet. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024 och tillämpas första gången på beskattningsår som börjar efter den 31 december 2023.

 

Socialavgifter m.m.

Slopad nedsättning av arbetsgivaravgifterna för 15-18 åringar

Nedsättningen av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften för personer som vid årets ingång har fyllt 15 men inte 18 år slopas. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024. Vid beräkningen av arbetsgivaravgifter och den allmänna löneavgiften ska äldre bestämmelser fortfarande gälla för ersättning som utges före ikraftträdandet.

 

Teknisk översyn av vissa nedsättningar av socialavgifterna

Nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för personer som arbetar med forskning eller utveckling ändras på så sätt att avdraget vid beräkning av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften görs mot summan av dessa avgifter. Den generella nedsättningen av egenavgifterna ändras på motsvarande sätt och avdraget ska i det fallet göras mot summan av egenavgifterna och den allmänna löneavgiften. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024 och tillämpas första gången på ersättning som utges, respektive inkomster som uppbärs, efter den 31 december 2023.

 

Kapital- och egendomsskatter

Marköverföringar enligt fastighetsbildningslagen

Om den kontanta ersättningen vid överföring av mark eller andel i samfällighet genom fastighetsregleringen, eller vid uppdelning i lotter genom klyvning, inte överstiger 42 000 kronor ska kapitalvinsten inte tas upp. Förslaget innebär en höjning av skattefri kontant ersättning från 5 000 kronor till 42 000 kronor. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024 och tillämpas första gången för beskattningsår som börjar efter den 31 december 2023.

 

Allframtidsupplåtelser

Omkostnadsbeloppet för den eller de allframtidsupplåtelser som den skattskyldige gör under beskattningsåret får beräknas till sammanlagt 12 000 kronor. Förslaget innebär en höjning från 5 000 kronor. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024 och tillämpas första gången för beskattningsår som börjar efter den 31 december 2023.

 

Samfälligheter

Överskott i en delägarbeskattad samfällighet ska bara tas upp om det överstiger 1 500 kronor. För privatbostadsfastigheter och fastigheter som innehas av privatbostadsföretag gäller det bara om överskottet är avkastning av kapital. Uppgift om en privatbostadsfastighets andel av samfällighetens inkomster ska lämnas i kontrolluppgift till den del inkomsterna överstiger 1 500 kronor. Förslaget innebär en höjning från 600 kr. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024 och tillämpas första gången för beskattningsår som börjar efter den 31 december 2023.

 

Ändrad beskattning av inlösenaktier i vissa fall

Tilldelning av inlösenaktier till aktieägare i samband med att ett aktiebolag minskar aktiekapitalet för återbetalning till aktieägarna med indragning av aktier, eller genom att aktiebolaget förvärvar egna aktier, ska behandlas som utdelning om det inte görs i utbyte mot aktier i bolaget. Tilldelning av inlösenaktier till aktieägare ska utgöra underlag för kupongskatt och kontrolluppgift ska inlämnas. Förslaget gäller i inkomstslaget kapital och näringsverksamhet och föreslås träda i kraft den 1 januari 2025 och tillämpas första gången på inlösenaktier som tilldelas aktieägarna efter den 31 december 2024. För inlösenaktier som tilldelas aktieägarna för den 1 januari 2025 gäller äldre bestämmelser.

 

Företagsskatter

Tilläggsskatt för företag i stora koncerner

Det införs bestämmelser i svensk rätt som motsvarar de materiella bestämmelserna i minimibeskattningsdirektivet vars syfte är att uppnå en effektiv minimibeskattning av enheter som ingår i stora nationella eller multinationella koncerner. Bestämmelserna tas in i en särskild lag om tilläggsskatt.

 

Punktskatter och mervärdesskatt

Sänkt skatt på bensin och diesel

För att motverka ökade pumppriser och för att mildra inflationens konsekvenser sänks skatten på bensin och diesel. Skatten på alkylatbensin höjs däremot för att inte riskera att skatten understiger EU:s minimiskattenivå. De energi- och koldioxidskattesatser som ska gälla för bränslen under 2024 och 2025 bör framgå av lagen om skatt på energi. Förslaget avseende 2024 träder i kraft den 1 januari 2024 och avseende 2025 den 1 januari 2025.

 

Sänkt skatt på diesel inom jord-, skogs- och vattenbruk samt kvartalsvis återbetalning

En utökad nedsättning av koldioxid- och energiskatt på diesel som används i arbetsmaskiner och i skepp och vissa båtar i yrkesmässig jordbruks-, skogsbruks- och vattenbruksverksamhet ska gälla även för sådan förbrukning som sker under 2024. Ansökan om återbetalning av skatt ska göras per kalenderkvartal. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024. Äldre bestämmelser gäller dock fortfarande för förbrukning som sker före ikraftträdandet.

 

Justerad skatt på naturgrus och avfall

Skattesatsen för skatt på naturgrus och avfall för 2024 föreslås höjas. För 2025 och efterföljande kalenderår ska skattebeloppen åter bestämmas genom omräkning utifrån KPI men med utgångspunkt i gällande skattesatser och förändringar i KPI mellan juni 2023 och juni året före det år som omräkningen avser. Det årliga schabloniserade tillägget om två procentenheter, s.k. BNP-indexering, ska tas bort för båda dessa skatter. Förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2024. Äldre bestämmelser ska dock gälla för förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.

 

Skatten på plastbärkassar avskaffas

Skatten på plastbärkassar avskaffas genom att lagen om skatt på plastbärkassar upphävs.
Lagen om upphävande av lagen om skatt på plastbärkassar träder i kraft den 1 november 2024. Den upphävda lagen gäller dock för förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.

Befrielse från energiskatt på el för infångning av koldioxid (s.k. CCS)

Elektrisk kraft som förbrukas i utrustning för den process genom vilken koldioxid avskiljs ur rökgaser i en industrianläggning, eller i en anläggning för produktion av värme eller elektrisk kraft eller en kombination av dessa, ska delvis få befrielse från energiskatt. Energiskatt ska tas ut med 0,6 öre per kilowattimme för den elektriska kraft som förbrukas i sådan utrustning för infångning av koldioxid (s.k. CCS-installation). Det kommande förslaget föreslås träda i kraft den 1 oktober 2024.

 

Ändrade vägavgifter inom eurovinjettsamarbetet

Vägavgiften ska från och med tidigast den 1 januari 2025 differentieras utifrån koldioxidutsläppsklass samtidigt som en begränsad höjning av avgiftsnivåerna genomförs. Från och med den 26 mars 2027 ska vägavgiftsplikten utvidgas till att omfatta även tunga godsfordon och vissa fordonskombinationer med en totalvikt under 12 ton. Avgift för dessa fordon tas ut med en tredjedels lägre belopp. För dieseldrivna tunga lastbilar som blir vägavgiftspliktiga 2027 ska fordonsskatten sänkas till 300 kronor i anslutning till att avgiftsplikten utvidgas. Om en sådan lastbil har draganordning för påhängsvagn ska skatten i stället sänkas till 1 000 kronor. De kommande förslagen föreslås träda i kraft de dagar som regeringen bestämmer.

 

Justerad skatt på tobak och nikotin

Skatten på cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak och övrig tobak höjs med ca. 9 procent. Skatten på tobakssnus sänks med ca 20 procent. Skatten på e-vätskor och andra nikotinhaltiga produkter ska årligen räknas om utifrån förändringar i konsumentprisindex. De kommande förslagen föreslås träda i kraft den 1 november 2024.

 

Höjd spelskatt

Punktskatten på spel höjs från 18 till 22 procent av behållningen för varje beskattningsperiod. Det kommande förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.

 

Höjd omsättningsgräns för mervärdesskatt

Omsättningsgränsen för undantag från mervärdesskatt höjs från 80 000 kronor till 120 000 kronor per kalenderår. Det kommande förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

 

Nya mervärdesskatteregler för små företag

Omsättningsgränsen för undantag från mervärdesskatt ska få tillämpas av beskattningsbara personer som är etablerade i andra EU-länder. På motsvarande sätt ska beskattningsbara personer som är etablerade i Sverige få möjlighet att tillämpa omsättningsgränsen i andra EU-länder.
Det kommande förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

 

Ändrade mervärdesskatteregler för vissa tjänster och för konstverk

Vissa virtuella evenemang och aktiviteter ska beskattas i Sverige om köparen är en icke beskattningsbar person som är bosatt eller stadig-varande vistas här. Detsamma gäller om köparen är en beskattningsbar person som har sätet för sin ekonomiska verksamhet här.
Den reducerade skattesatsen om 12 procent vid försäljning av konstverk ska gälla oavsett vem som säljer konstverket. Den reducerade skattesatsen får dock inte tillämpas samtidigt som reglerna om vinstmarginalbeskattning. Beskattningsbara återförsäljares möjlighet att tillämpa vinstmarginalbeskattning vid försäljning av konstverk, samlarföremål och antikviteter ska därför begränsas.
De kommande förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Kontakta oss gärna för ytterligare information.

Johan Eriksson