Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Socialförsäkring efter Brexit

EU och Storbritannien har nått en överenskommelse som reglerar socialförsäkringsfrågor mellan Storbritannien och EU:s medlemsländer i och med Brexit. Överenskommelsen kommer gälla från och med den 1 januari 2021.

Den nya överenskommelsen innebär att personer (arbetstagare och enskilda näringsidkare) som flyttar mellan EU och Storbritannien även fortsättningsvis kommer att betala sociala avgifter i ett land åt gången. Som huvudregel gäller att sociala avgifter ska betalas i det land där arbetet utförs.

För personer som flyttat mellan Sverige och Storbritannien för bosättning, arbete eller studier före den 1 januari 2021, gäller fortsättningsvis utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien. För dessa personer förblir många delar av socialförsäkringen oförändrad, även från och med den 1 januari 2021.

Utsändning

Reglerna för utsända arbetstagare gäller för personer som sänds ut av sin arbetsgivare för att arbeta i Storbritannien eller ett EU-land. En arbetstagare som tillfälligt sänds ut av sin arbetsgivare för att utföra arbete i en annan stat kan ansöka om att fortsättningsvis omfattas av socialförsäkringen i det land i vilket denne är socialförsäkrad (hemlandet). Detta förutsätter att utsändningen inte pågår längre än 24 månader och att arbetstagaren inte sänds ut för att ersätta någon annan utsänd arbetstagare. Till skillnad från det gamla avtalet kan inte denna 24-månadersperiod förlängas även om utsändningen pågår en längre tid än 24 månader.

Personer som arbetar i flera länder

Den nya överenskommelsen omfattar, liksom tidigare, även situationer där en EU-medborgare eller en brittisk medborgare arbetar i flera länder samtidigt. Det innebär att en person som arbetar i minst ett annat land samtidigt kommer att omfattas av socialförsäkringen i hemlandet om denne utför en betydande del av sitt arbete där. Om personen inte utför en betydande andel av sitt arbete i bosättningslandet kommer personen i stället att omfattas av socialförsäkringen i landet där arbetsgivaren är belägen.

A1-intyg

Ett A1-intyg som utfärdats och beviljats före den 1 januari 2021 kommer att vara giltigt under hela intygsperioden trots Brexit. Det gäller både för den som är utsänd och den som arbetar samtidigt i två eller flera länder. För att intyget ska vara giltigt ska arbetsförhållandena vara oförändrade.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Det europeiska sjukförsäkringskortet kommer att vara giltigt även efter Brexit om en person besöker Storbritannien som turist eller för arbete. Det är dock viktigt att komplettera med en privat reseförsäkring eftersom det europeiska sjukförsäkringskortet inte kompenserar kostnaderna för till exempel hemresor eller ambulansflyg.

Kommentar

Överenskommelsen är efterlängtad eftersom den underlättar och klargör vad som faktiskt kommer att gälla för socialförsäkringstillhörigheten efter Brexit. Än så länge är informationen knapphändig. Vi uppdaterar efterhand när mer information blir tillgänglig. Kontakta oss gärna om du har frågor gällande socialförsäkringen i anledning av Brexit.

 

Lena Steen                                                 Jessica Hirvijärvi
Director                                                     Associate