Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Ytterligare lättnader med anledning av Covid-19

Korttidspermittering på 80 procent kvar till och med april

Regeringen vill förlänga möjligheten för företag att använda korttidspermittering upp till 80 procent i ytterligare en månad. Under förlängningen ska staten fortsatt stå för 75 procent av kostnaderna.

Vid en korttidspermittering på 80 procent där staten står för 75 procent av kostnaderna behåller den anställda 88 procent av den ordinarie lönen samtidigt som arbetsgivarens lönekostnad minskar med 72 procent.

Förslaget föreslås träda i kraft den 29 mars 2021.

Förlängning av slopad förmånsbeskattning för parkering och gåvor till anställda

Den tillfälliga skattefriheten för förmån av fri parkering i anslutning till arbetsplatsen ska fortsatt gälla. Skattefriheten ska gälla retroaktivt från 1 januari 2021 och omfattar alla yrkesgrupper och i hela landet.

Även den slopade möjligheten för arbetsgivare att skattefritt ge gåvor till sina anställda upp till ett värde på 2 000 kr per anställd förlängs. Skattefriheten ska gälla utöver den möjlighet att lämna skattefria gåvor som redan finns i dag och ska gälla gåvor som lämnas från och med 1 januari 2021.

Båda skattelättnaderna kommer att gälla hela beskattningsåret, dvs. till utgången av 2021.

Förslaget har skickats på remiss till den 12 mars 2021.

Möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar med ytterligare en månad

Möjligheten för företag som är i behov av en tillfällig likviditetsförstärkning att skjuta upp sina skatteinbetalningar utvidgas än en gång. I dag får anstånd med inbetalning av avdragen preliminär skatt och arbetsgivaravgifter beviljas för högst sex redovisningsperioder. Nytt är att anstånd för sådana skatter och avgifter föreslås kunna beviljas för ytterligare en redovisningsperiod.

Det föreslås även att anstånd ska kunna beviljas för redovisningsperioder som infaller under januari 2021. Detta gäller för avdragen preliminär skatt och arbetsgivaravgifter samt mervärdesskatt som redovisas månadsvis. Möjligheter att beviljas anstånd retroaktivt ligger kvar.

Även anståndsavgiften föreslås sänkas. Enligt gällande regler tas en avgift ut med 0,2 procent på beviljat anståndsbelopp per kalendermånad från och med månaden efter att anstånd beviljas. Det föreslås att anståndsavgiften ska sänkas till 0,1 procent för anstånd som beviljats efter den 5 februari 2021.

Förslaget skickas ut på remiss till den 5 mars 2021. Förslagen föreslås träda i kraft den 26 april 2021.

Omställningsstöd förstärks

Omställningsstödet för små företag föreslås förstärkas. Det förstärkta omställningsstödet innebär att de företag som har rätt till stöd kommer att få ersättning med upp till 90 procent av sina fasta kostnader under perioderna november-december och januari-februari. Stödet på den förstärkta nivån om 90 procent kan användas av små företag som har färre än 50 anställda och som inte har en balansomslutning eller omsättning som överstiger ca. 100 miljoner kronor per år.

För perioden augusti-oktober gäller en subventionsgrad på 75 procent för små företag. För större företag är subventionsgraden fortsatt 70 procent.

Regeringen har föreslagit ytterligare en förlängning av omställningsstödet för mars och april 2021 som ska utgöra varsin stödperiod. Stödet måste emellertid godkännas av EU-kommissionen före ikraftträdandet.

Ikraftträdande av nedstängningsstöd

Regeringen föreslår att företag som inte kan bedriva sin verksamhet till följd av beslut om nedstängning inom ramen för den nya pandemilagen ska kunna få ekonomiskt stöd för att täcka sina fasta kostnader under nedstängningen. Stödet är utformat på ett liknande sätt som omställningsstödet, men är mer generöst.

Stödet är riktat till företag som på grund av nedstängning, som meddelats med stöd av pandemilagen, tappat minst 30 procent av sin omsättning. Omsättningstappets storlek avgör hur stort stöd företaget har rätt till. Genom stödet ska företag som tappat all sin omsättning under en period på grund av nedstängningen kunna få 100 procent av sina fasta kostnader ersatta, upp till ett tak på 75 miljoner kronor per företag och månad.

Förslaget kan träda i kraft först när EU-kommissionen godkänt det. Stödet kommer att kunna tillämpas retroaktivt.

 

Andreas Karlsson                                                                                 Jessica Hirvijärvi

Andreas Karlsson