Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Budgetpropositionen för 2022

 

 Regeringen presenterade den 20 sept sin budget för 2022. Vi presenterar nedan en sammanfattning av regeringens förslag på skatteområdet.

Skatt på arbetsinkomster

Förstärkt skattereduktion för förvärvsinkomster

Skattereduktionen för förvärvsinkomster såsom lön, pension och socialförsäkringsförmåner förstärks med 1 320 kr och ska som huvudregel uppgå till 2 820 kronor per person och år.

För personer som har en fastställd förvärvsinkomst mellan 65 000 kronor och 265 000 kronor ska skattereduktionen dock i stället uppgå till 1,41 procent av skillnaden mellan den fastställda förvärvsinkomsten och 65 000 kronor, alltså som minst 0 kr och som mest 2 820 kr.

Förslaget ska träda i kraft från den 1 januari 2022.

Förstärkt skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning

Skattereduktionen för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning förstärks så att skillnaden i beskattning av sådan ersättning och av arbetsinkomster försvinner.

Enligt Regeringen innebär förslaget att personer med sjukersättning och aktivitetsersättning får en skattesänkning på i genomsnitt ca 10 000 kronor per år.

Förslaget ska träda i kraft den 1 januari 2022.

Skattereduktion för avgift till arbetslöshetskassa

Skattereduktion för avgift till a-kassa införs. Skattelättnaden förslås uppgå till 25 procent av den avgift som betalats under året vilket för de flesta a-kassor motsvarar ungefär 400 kr.

Förslaget ska träda i kraft den 1 juli 2022.

Skattelättnad för cykelförmån

En skattelättnad för cykelförmån som arbetsgivaren tillhandahåller till sina anställda införs. Skattelättnaden innebär att ett förmånsvärde upp till 3 000 kr per år inte beskattas.

Förslaget ska träda i kraft den 1 januari 2022.

Ändrad nedsättning av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar

Regeringen förslår att dagens nedsättning av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar ändras till en fast schablonmässig nedsättning som utgår från bilens miljöteknik. Enligt förslaget bör den nya schablonen baseras på den genomsnittliga nedsättning som görs idag för respektive fordonstyp, dock som högst 50 % av bilens nybilspris.

Förslaget omfattar endast elbilar, laddhybridbilar, gasbilar och vätgasbilar. Elhybridbilar och etanol-drivna bilar föreslås alltså inte längre omfattas av nedsättningen.

Enligt Regeringen väntas ändringen inte medföra någon nämnvärd ändring av de totala skatteintäkterna vilket indikerar att effekten på förmånsberäkningen blir relativt neutral jämfört med idag.

Förslaget ska träda i kraft den 1 juli 2022 och gälla för bilar som blir skattepliktiga enligt vägtrafikskattelagen från och med ikraftträdandet.

Förenklade regler om tjänsteställe och skattefri ersättning vid tillfälliga anställningar och uppdrag

Regeringen föreslår att reglerna om tjänsteställe och skattefri ersättning vid tillfälliga anställningar och uppdrag  ska förenklas. Det handlar bl.a. om att tillfälliga anställningar och uppdrag på annan ort i vissa fall ska jämställas med tjänsteresor när det gäller möjligheten att göra avdrag för ökade levnadskostnader.

Förslaget ska träda i kraft den 1 januari 2022.

Utvidgning av reglerna om lättnad i beskattningen av personaloptioner i vissa fall

Reglerna om lättnad i beskattningen av personaloptioner utvidgas till att gälla för företag där medelantalet anställda och delägare som arbetar i företaget är lägre än 150, i stället för som nu 50, och med en nettoomsättning eller balansomslutning som upp-går till högst 280 miljoner kronor, i stället för som nu 80 miljoner kronor. Vidare ska styrelseledamöter och styrelsesuppleanter omfattas av reglerna även om de inte är anställda i företaget.  

Det praktiska handhavandet kring nyttjandet av personaloptioner ska även förenklas på så sätt att en personaloption ska kunna nyttjas för förvärv av antingen en andel eller av en teckningsoption som ger rätt att förvärva en andel. Slutligen bör också en personaloption kunna ges ut av ett företag och ge rätt till ett framtida förvärv av en andel eller en teckningsoption i ett annat företag inom samma koncern.

Förslaget ska träda i kraft den 1 januari 2022.

Förstärkt nedsättning av arbetsgivaravgifter för 19-23 åringar under juni-augusti 2022

Den pågående tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifter för personer som vid årets ingång har fyllt 18 men inte 23 år förstärks under juni, juli och augusti 2022. Förstärkningen av nedsättningen innebär att för ersättning som utges under dessa månader ska bara ålderspensionsavgiften på 10,21 procent betalas.

Förslaget ska träda i kraft den 1 juni 2022.

Skatt på kapital

Skattefri uthyrning av personliga tillgångar

Regeringen föreslår att det ska införas en skattefrihet för uthyrning av personliga tillgångar i så mån att fysiska personer som hyr ut personliga tillgångar får göra ett avdrag från nettointäkten med 20 000 kronor vid beskattningen.

Förslaget ska träda i kraft den 1 januari 2022.

Ny källskatt på utdelningar till utländska personer

Regeringen avser att upphäva kupongskattelagen och införa en ny lag om källskatt på utdelning. Skatten ska benämnas källskatt på utdelning och liksom i dag ska skattesatsen som utgångspunkt vara 30 procent på utdelningen.

Förslaget ska i vissa delar träda i kraft den 1 juli 2023 och i övrigt den 1 januari 2024.

Företagsbeskattning

Begränsning av avdragsrätten för underskott från tidigare år

Regeringen aviserade redan i juni 2021 en s.k. stopplagstiftning avseende möjligheten att utnyttja tidigare års underskott efter en ägarförändring. Regeringen gå nu vidare med förslaget som innebär att underskotten upphör om de med hänsyn till omständigheterna kan antas ha utgjort det övervägande skälet till att ägarförändringen har skett.

Förslaget ska träda i kraft den 1 maj 2022 men tillämpas genom stopplagstiftning från den 11 juni 2021.

Mervärdesskatt och punktskatter

Mervärdesskatteundantag för vissa inköp av EU-organ med anledning av covid-19

Det ska införas undantag från och i vissa fall rätt till återbetalning av mervärdesskatt vid inköp av varor och tjänster som görs av EU-organ i syfte att hantera covid-19. Förslaget är tänkt att implementera EU:s direktiv om tillfälliga undantag för import och vissa leveranser, med anledning av covid-19-pandemin i svensk lagstiftning.

Förslaget ska träda i kraft den 1 januari 2022 men tillämpas från och med den 1 januari 2021.

Höjd omsättningsgräns för mervärdesskatt

Omsättningsgränsen för befrielse från mervärdesskatt höjs från 30 000 kronor till 80 000 kronor per beskattningsår.

Det kommande förslaget ska träda i kraft den 1 juli 2022.

Ytterligare sänkt mervärdesskatt på vissa reparationer

Mervärdesskatten på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne sänks från 12 procent till 6 procent.

Förslaget ska träda i kraft den 1 juli 2022.

Skärpt miljöstyrning i bonus-malus-systemet

Miljöstyrningen i bonus-malus-systemet som syftar till att öka andelen miljöanpassade lätta fordon i nybilsförsäljningen ska skärpas. Enligt förslaget ska skatten på nya lätta bensin- och dieselfordon höjas och miljöbonusen för bilar med nybilspris över 700 000 kr slopas helt. Regeringen föreslår även att miljöbonusen generellt ska börja fasas ut med start 2023.

Förslaget ska träda i kraft den 1 juni 2022.

BNP-indexering av avfallsförbränningsskatten och skatten på kemikalier i viss elektronik

Skatten på avfallsförbränning och skatten på kemikalier i viss elektronik ska räknas om med beaktande av bruttonationalprodukten genom ett tillägg med två procentenheter till KPI-utvecklingen utöver dagens omräkning baserad på konsumentprisindex (KPI).

Förslaget ska träda i kraft senast den 1 november 2022 för att kunna tillämpas från och med den 1 januari 2023.

Avskaffad reklamskatt

Reklamskatten avskaffas från och med den 1 januari 2022.

Höjd skatt på alkohol och tobak

Regeringen aviserar att alkoholskatten och tobaksskatten ska höjas från och med den 1 januari 2024. Regeringen avser att återkomma med ett mer preciserat förslag.  

Övriga skattefrågor

Avbetalningsplan för tillfälliga anstånd med skatteinbetalningar

Det bör införas en möjlighet till avbetalningsplan för tillfälliga anstånd med skatteinbetalningar. En sådan åtgärd skulle innebära att företag kan ges ytterligare tid att återfå en mer normal lönsamhet innan de skatter och avgifter som anstånden avser ska vara helt betalda.

Förslaget innebär att återbetalningstidpunkten för befintliga anstånd förlängs med 15 månader under förutsättning att en avbetalningsplan hålls. Många bolag som sökte anstånd i pandemins början fick ursprungligen 12 månaders anstånd vilket sedan förlängdes ytterligare 12 månader. Det är dessa anstånd, som för många bolag löper ut i mars/april 2022, som nu kan förlängas ytterligare.

Regeringen avser att under 2021 återkomma till riksdagen med ett förslag som ska träda i kraft före månadsskiftet mars/april 2022.

 

Kontakta oss gärna för ytterligare information

Andreas Karlsson                                                    Jessica Hirvijärvi
Senior Manager                                                     Associate

 

 
Johan Eriksson