Nyheter / Artiklar

View all
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Latest

Skatteverket gick den 12 februari ut med ett pressmeddelande där det bl.a. informerades om att det särskilt kommer granska handel med kryptovaluta under 2019. Granskningen kommer att omfatta såväl årets deklaration, d.v.s. handel under 2018, som tidigare års handel. För oredovisade kryptoinkomster från tidigare år gäller nu att dessa måste redovisas till Skatteverket innan den 30 april för att skattetillägg inte ska riskera att påföras på oredovisade vinster.  


Skatteverket uppger att ca 3 000 deklarationer med total omsättning på 2,5 miljarder kronor lämnades under 2018 (inkomstår 2017). Verket bedömer dock att det utöver detta är tiotusentals personer och företag som handlat med kryptovaluta men som inte deklarerat sina transaktioner till Skatteverket. Bland de ca 400 granskningar som Skatteverket genomförde förra året uppger man att det frekvent förekom brister i både redovisningen av transaktioner och underlagen för dessa.


Den särskilda granskningen kommer enligt Skatteverket omfatta både handel under 2018 som ska deklareras i år och tidigare års handel med kryptovaluta. Skatteverket har också meddelat att de aktivt kommer arbeta för ett utökat informationsutbyte om transaktioner med kryptovaluta med andra länders skattemyndigheter. Verket meddelar också att det inte bara är privatpersoner som kan bli föremål för granskning utan även företag som tar betalt för varor och tjänster i kryptovaluta.


Med hänsyn till att marknaden för kryptovaluta generellt sett vände ned under 2018 räknar Skatteverket med att många kommer redovisa förlusttransaktioner i årets deklaration. Skatteverket påpekar därför särskilt att förluster på kryptotransaktioner endast är avdragsgilla till 70 % mot motsvarande vinster och att de i årets deklarationsgranskning kommer kräva att redovisade anskaffningsvärden såväl som försäljningspriser kan styrkas med ”erforderligt” underlag för rätt till förlustavdrag.

Kommentar

Skatteverket anger att det kommer lägga mycket resurser på granskning av handel med kryptovaluta under 2019. preTAX erfarenhet är att möjligheterna att få tillgodoräkna sig anskaffningsvärden på sina transaktioner är betydligt större om man föregriper Skatteverket genom att självmant lämna redovisning av kryptotransaktioner i ett sådant format som är accepterat av Skatteverket. Vi har tidigare skrivit om hur Högsta förvaltningsdomstolen anser att kryptovaluta ska beskattas i den här artikeln.


Vi uppskattar att preTAX så här långt har hjälpt till att sammanställa och redovisa närmre hundra tusen transaktioner med kryptovaluta. Med detta har preTAX skaffat sig stor erfarenhet och utvecklat effektiva verktyg för att sammanställa och beräkna resultatet på både historiska transaktioner för rättelser av tidigare år och transaktioner till årets deklaration. Kontakta oss gärna om du har frågor gällande beskattning av dina eller ditt företags transaktioner med kryptovaluta.

Under tisdagen höll Skatteverket en presskonferens där det presenterades vad som kommer granska särskilt under 2019. Fokusområdena för 2019 kan delas in i två områden, svartarbete och inkomster i den digitala ekonomin.


Granskningen kommer bl.a. omfatta byggsektorn och andra branscher där Verket anser att risken för svartarbete är stor, såsom bilverkstäder, restauranger och skönhetsbranschen. Vidare kommer Skatteverket genomföra en särskild insats mot fusk med identiteter som kopplas till företagsbedrägerier och välfärdsbrottslighet.

Skatteverket kommer även närmare granska digitala inkomster. Det innefattar bland annat de som handlat med kryptovalutor, influencers och e-handel. Skatteverket uppger att de är medvetna om att det sker skattefusk inom den digitala ekonomin och då särskilt inom e-handeln men även att det finns en utbredd okunskap om att och hur inkomster från växling av kryptovaluta och ersättning för marknadsföring i sociala medier ska redovisas.


Om man har haft historiska inkomster inom något av Skatteverkets uttalade granskningsområden som inte har deklarerats gäller numera en tvåmånadersfrist från utgången av den månad Skatteverket lämnar sitt pressmeddelande. Således har de som inte redovisat sådana inkomster fram till den 30 april 2019 på sig att redovisa dessa. Därefter kan Skatteverket påföra skattetillägg även om rättelse lämnas på eget initiativ.


preTAX kommer att återkomma med en utförligare kommentar gällande Skatteverkets granskning av handel med kryptovaluta.

23 JANUARY 2019

Skatteverket har i ett färskt ställningstagande redogjort för sin bedömning av vad som avses med omsättning av vara och leverans samt hur det påverkar momsen vid finansiell leasing.


Skatteverket menar att uttrycken omsättning av vara och leverans ska ges en EU-konform tolkning. Omsättningen av vara anses ske när den rättsliga och faktiska förfoganderätten samt den ekonomiska risken övergår till köparen. Skyldigheten att betala moms vid omsättning av en vara inträder dock redan vid leveranstillfället. I den mån betalning sker före leverans inträder skattskyldigheten på denna del vid förskottet.


Vidare uppger Skatteverket att finansiell leasing ska bedömas som en omsättning av vara om:
·         Det framgår av leasingavtalet att äganderätten till varan övergår till leasingtagaren vid utgången av avtalstiden antingen genom att denne övertar varan eller anvisar annan köpare.
·         Det finns en köpoption och att det redan vid undertecknandet av leasingavtalet klarlagts att utköpspriset vid leasingtidens slut är så pass lågt i förhållande till varans beräknade marknadsvärde vid samma tidpunkt att det framstår som uppenbart för leasingtagaren att det enda ekonomiskt rationella alternativet är att överta varan.


Kommentar

Om leasingtagaren vid utgången av en finansiell leasing antingen måste köpa varan, anvisa annan köpare eller om det enda ekonomiskt rationella alternativet är att överta varan menar Skatteverket att kan vara frågan om en omsättning av en vara. Om leasingen anses vara en omsättning av en vara, istället för ett tillhandahållande av en hyrestjänst, så påverkas tidpunkten för när momsen ska betalas. Momsen på hela värdet ska i så fall betalas redan då varan levereras.


Skatteverkets ställningstagande väcker ett antal frågor både för säljaren som ska betala in momsen redan vid leveransen och för köparen som ska hantera avdragsrätten för moms. Vid exempelvis hyra av personbilar finns idag möjligheten till att dra av halva momsen på leasingavgiften medan ett inköp av en personbil kan aktualisera avdragsförbudet för inköp av personbilar. Skatteverket kommenterar inte hur parterna ska hantera momsen när en köpoption faktiskt inte utnyttjas eller leasingavtalet omförhandlas.


Redovisningsreglerna om leasing har i vissa avseende nyligen ändrats, reglerna om ränteavdragsbegränsningarna kommer att träffa leasingkostnader och det är inte osannolikt att även inkomstbeskattningen kan komma förändras för leasing. Med andra ord, så kan det finna anledning att se över bolagets hantering av leasing.

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i ett förhandsavgörande klargjort hur vinst respektive förlust vid försäljning av Bitcoin ska beräknas och beskattas. Förhandsavgörandet innebär bland annat att förlusttransaktioner med Bitcoin endast får dras av till 70 % mot vinsttransaktioner och att det inte är tillåtet att schablonmässigt beräkna anskaffningsvärdet för Bitcoin.


Antalet personer som årligen deklarerat transaktioner med kryptovaluta har de senaste tre åren ökat från ca 300 till ca 3 000. Därutöver får antas att det finns ett stort mörkertal kring hur många svenskar som genomfört skattepliktiga transaktioner med kryptovaluta. En av anledningarna till detta är sannolikt den osäkerhet som förelagt kring hur försäljning av kryptovaluta ska beskattas.


HFD har nu i sitt förhandsavgörande klargjort att Bitcoin, ur ett skatteperspektiv, inte ska jämföras med värdepapper eller utländsk valuta. I stället ska försäljning av Bitcoin beskattas enligt reglerna för ”andra tillgångar” i inkomstskattelagen.


Vid jämförelse med värdepapper anser HFD att en Bitcoin i sig inte är ett värdepapper. Valutans värdeförändring saknar vidare koppling till någon ekonomisk verksamhet eller ekonomisk utveckling hos ett utgivande företag eller liknande varför den inte heller enligt HFD anses vara en tillgång med liknande konstruktion eller verkningssätt som ett värdepapper.


Vid jämförelse med utländsk valuta anser HFD att Bitcoin saknar utgivare och utgör inte ett lagligt betalningsmedel i någon stat. Enligt HFD kan Bitcoin därför inte ur skattehänseende jämställas med utländsk valuta.


HFD konstaterar vidare att Bitcoin inte heller kan jämställas med något av de andra särskilt uppräknade tillgångsslagen i inkomstskattelagen. De regler som då ska tillämpas är reglerna om beskattning av ”andra tillgångar”. HFD anser här att Bitcoin inte utgör en personlig tillgång i inkomstskattelagens mening och att den schablonregel för beräkning av anskaffningsvärde som annars gäller för ”andra tillgångar” inte är tillämplig på Bitcoin.


Slutsatsen är då att det beskattningsbara resultatet vid försäljning av Bitcoin ska beräknas enligt den s.k. genomsnittsmetoden, d.v.s. vid beräkning av resultatet ska försäljningspriset minskas med det genomsnittliga anskaffningspriset för säljarens Bitcoin-innehav.
Vinsttransaktioner ska tas upp till 100 % i inkomstslaget kapital och förlusttransaktioner är endast avdragsgilla till 70 %. Skattesatsen för inkomstslaget kapital är 30 %.


Kommentar

Domen behandlar specifikt försäljning av Bitcoin men kan i vår mening ses som generellt vägledande för beskattning av transaktioner med kryptovaluta som till sin konstruktion och funktion liknar Bitcoin. Vilka transaktioner är det då som utgör skattepliktiga försäljningar?
Eftersom kryptovaluta inte behandlas som valuta ska alla transaktioner där man frånhänder sig kryptovaluta ses som en försäljning. Det innefattar bl.a. följande transaktioner:
• Växling från kryptovaluta till fiat (traditionell valuta)
• Byte/trade av kryptovaluta mot annan kryptovaluta, Bitcoin mot Etherium
• Utlåning av kryptovaluta
• Betalning av vara eller tjänst i kryptovaluta, t.ex. köp av dator mot betalning i Bitcoin
På motsvarande sätt behandlas bl.a. följande transaktioner som köp av kryptovaluta och ska alltså påverka det genomsnittliga anskaffningsvärdet:
• Växling från fiat till kryptovaluta
• Byte/trade till annan kryptovaluta från kryptovaluta, t.ex. Etherium mot Bitcoin
• Lån av kryptovaluta
• Försäljning av vara eller tjänst mot betalning i kryptovaluta, t.ex. försäljning av en cykel mot betalning i kryptovaluta
• Inkomst från proof of work (s.k. mining) och proof of stake.

Att lån av kryptovaluta skattemässigt ska behandlas som köp/försäljning får enligt vår bedömning särskilda konsekvenser för bl.a. blankning av kryptovaluta, s.k. margin trading.
Skatteverket kräver att samtliga vinst och förlusttransaktioner i kryptovaluta under ett år ska deklareras. Verket medger dock att vinst och förlusttransaktioner summeras var för sig i respektive valuta och redovisas med sina totala belopp. För förlusttransaktioner ska den verkliga förlusten redovisas varefter Skatteverket reducerar denna till 70 % vid sin skatteberäkning.

preTAX har, trots att Bitcoin nyligen endast fyllde 10 år, lång erfarenhet av skattefrågor som rör kryptovaluta. Kontakta gärna oss om du har frågor gällande beskattning av handel med kryptovaluta eller om ditt företag vill använda kryptovaluta som ett betalningsalternativ och du vill veta mer om hur detta ska hanteras skattemässigt.

 

Inga inlägg hittades
Vänligen återställ filter-inställningarna eller ladda in sidan igen.

Har du frågor eller behöver mer information?

Vi finns här för att hjälpa dig. Oavsett om du har frågor om våra artiklar, behöver ytterligare förtydliganden om ett ämne, eller vill veta mer om PreTAX och våra tjänster, tveka inte att kontakta oss.

Skatteexpertis för dig

Kontakta oss idag för rådgivning om nationell och internationell beskattnig