Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Dom från kammarrätten om moms på försäljning av NFT:er

Kammarrätten anser att momsen på försäljning av NFT:er ska styras av den anknutna tillgången.

preTAX har företrätt ett bolag i process mot Skatteverket i fråga om försäljning av 3D-animationer som knutits till Non Fungible Tokens - NFT:er. Skatteverket ansåg att det huvudsakliga tillhandahållandet var NFT:erna i sig och att försäljningen skulle vara med 25 % moms. Bolaget ansåg i stället att kunden efterfrågade 3D-animationen och att tillhandahållandet av NFT:n och de funktioner som NFT:n medförde var underordnade den anknutna 3D-animationen. Tillhandahållandet skulle därmed ses som försäljning av konst och den reducerade skattesatsen om 6 % skulle vara tillämplig.

Kammarrätten menade att ett system för verifiering av ägandeskap i regel får anses ha ett begränsat värde om det inte finns en anknuten tillgång för vilket ägandeskapet verifieras. Mot denna bakgrund bedömde kammarrätten att det var 3D-animationerna som utgjorde det huvudsakliga tillhandahållandet vid bolagets försäljningar. Varje transaktion skulle därför ses som ett enda tillhandahållande där momsen bestäms utifrån den reducerade skattesats som gäller för omsättning av konst. Enligt domstolen är tillämplig skattesats i aktuellt fall därmed 6 %.

Våra kommentarer

Vi delar domstolens slutsats. En NFT är närmast att betrakta som ett kontrakt som reglerar hur försäljningen och äganderätten till den anknutna tillgången ska regleras. Försäljningen av själva NFT:n i sig är underordnad försäljningen av den anknutna tillgången. Med andra ord, är det inte NFT:n i sig, utan den anknutna tillgången som köparen är intresserad av och såväl skatteplikten som momsen bör styras av vad den anknutna tillgången utgör.

Domstolens beslut betonar vikten av en korrekt bedömning av vad det huvudsakliga tillhandahållandet består av och vad kunden faktiskt efterfrågar. Ur ett momsperspektiv innebär det att även om det kan vara attraktivt att bedöma allt digitalt som elektroniska tjänster är verkligheten betydligt mer komplicerad. 

Johan Eriksson