Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Nyheter från Skatterättsnämnden

Personaloptioner, uttagsbeskattning

Skatterättsnämndens förhandsbesked den 7 november 2022, 54-22/D

Ett bolag som har utfärdat personaloptioner enligt 11a kap. inkomstskattelagen och avser att låta förvärvet av aktierna ske via teckningsoptioner ska inte uttagsbeskattas för överföring av teckningsoptioner till optionshavarna. Om bolaget låter teckningsoptionerna löpa ut utan att de nyttjas ska inte heller någon uttagsbeskattning ske. Förhandsbeskedet har överklagats av Skatteverket.

Kommentar:

Mottagande av personaloptioner som omfattas av reglerna i 11a kap. inkomstskattelagen medför ingen förmånsbeskattning för mottagaren. Utgiften för personaloptionerna får inte heller dras av som kostnad för det utgivande företaget. Det faktum att en anställds förvärv av aktier i ett företag har skett genom användande av teckningsoptioner som bolaget emitterat har enligt praxis från Högsta förvaltningsdomstolen inte förhindrat att personaloptionen kunnat omfattas av reglerna i 11a kap. inkomstskattelagen.

Det som nu var föremål för prövning är en ev. uttagsbeskattningssituation för bolaget som ger ut teckningsoptionerna. Skatterättsnämndens bedömning att överföringen av teckningsoptionerna från bolaget till optionsinnehavarna inte ska medföra uttagsbeskattning hos bolaget är rimlig då någon förmånsbeskattning för mottagaren av aktierna inte blir aktuell. Därtill skulle reglerna om kvalificerade personaloptioner i 11a kap. inkomstskattelagen bli svåra att tillämpa för de företag som reglerna riktar sig till, nämligen onoterade mindre företag. Detta eftersom den aktiebolagsrättsliga regleringen inte tillåter sådana företag att säkra den framtida leveransen av aktier till optionsinnehavaren genom att inneha egna aktier.

Även Skatterättsnämndens bedömning att en underlåtelse att utnyttja teckningsoptioner inte bör medföra uttagsbeskattning för bolaget framstår som rimlig då förfarandet inte medför att bolagets ekonomiska ställning förändras eller att någon annan berikas genom förfarandet.

 

Johan Eriksson