Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Skatteverket jämställer virtuella valutor med legala valutor?

I ett nytt beslut har Skatteverket ansett att byte av en virtuell valuta till en traditionell valuta inte är en transaktion som faller inom momsområdet. Den logiska slutsatsen är att Skatteverket har accepterat virtuella valutor som ett lagligt betalningsmedel och att bytet helt enkelt är en omvandling av en valuta till en annan valuta av motsvarande värde.

Skatteverket granskar för närvarande företag som minar virtuella valutor eller som tillhandahåller databehandlingskraft till kunder som minar valutor. I en nyligen avslutad revision har Skatteverket nekat ett påstått miningföretag avdragsrätt för moms pga. att företaget inte hade någon affärsverksamhet som faller inom momsområdet.

Skatteverket menar att mining av kryptovaluta inte är ekonomisk verksamhet eftersom det inte finns någon köpare av miningföretagets tjänst. Det efterföljande bytet eller försäljningen av den virtuella valutan till en vanlig valuta är inte en transaktion ur ett momsperspektiv, eftersom minaren utför bytet för egen räkning.

Skatteverkets betonar att synsättet ovan gäller oberoende av vilken virtuell valuta det rör sig om och som det måste förstås, oavsett vilket värde som åsätts valutan.

Kommentarer

Tillhandahållande av tjänster har ett mycket brett tillämpningsområde från ett momsperspektiv och omfattar i princip allt som tillhandahålls i en rättslig relation där leverantören får ersättning för leveransen av tjänsten. I det sammanhanget bör det noteras att EG-domstolen i en dom (C-264/14) angett att tjänsten att växla en bitcoin till en legal valuta är en momsfri tjänst från ett momsperspektiv. Domstolen slog vidare fast att specifikt en Bitcoin, inte är en vara och följaktligen en tjänst, men varken en laglig valuta eller ett finansiellt instrument.

Skatteverket har inte refererat till domen utan hänvisar i beslutet endast till sitt eget ställningstagande. I detta anges dock inte någon relevant lagstiftning eller praxis. preTAX har frågat om Skatteverkets ståndpunkt i beslutet är förankrad inom organisationen och fick följande svar:

”I förslaget till beslut presenteras resultatet av Skatteverkets utredning. De rättsliga slutsatserna är en del av resultatet. Det är alltså Skatteverkets utredning och Skatteverkets slutsatser, som Skatteverket står för. Det kan inte preciseras mer än så.”

Från svaret drar vi slutsatsen att beslutet återspeglar Skatteverkets officiella bedömning.

Det går i och för sig att argumentera för att miningverksamhet i sig är momspliktig. Det som är intressant är att Skatteverkets menar att ett byte av en virtuell valuta till en annan valuta inte är en transaktion. Antingen har Skatteverket uppfunnit en ny (icke-) transaktionstyp i momssammanhang, eller så jämställer verket alla virtuella valutor med laglig valuta och växlingen som ett byte av en valuta till en annan till motsvarande värde.

Några slutsatser kan göras vid tolkningen av det Skatteverkets beslut med beaktande av EG-domstolens avgörande:

- Skatteverket anser att alla virtuella valutor ska behandlas på samma sätt oavsett de egenskaper och rättigheter som den enskilda valutan har.

- Växlingen av en virtuell valuta till en laglig valuta är inte en transaktion och det verkar gälla oavsett vilket värde så åsätts den virtuella valutan;

- Den enda rimliga slutsatsen till icke-transaktionen är att Skatteverket menar att parterna i en växlingstransaktion utbyter lagliga valutor till motsvarande värden.

Samtidigt lämnar Skatteverkets beslut ett antal obesvarade frågor, inklusive:

- Vilka är gränserna för en virtuell valuta och i vilken utsträckning kan olika tjänster och rättigheter inkluderas i den virtuella valutan?

- I vilken utsträckning kan parterna i en växling av valutor själva bestämma värdet på den virtuella valutan?

- Vilka är inkomstskattkonsekvenserna för privatpersoner och för företag som ”byter” virtuella valutor? Är Skatteverkets uppfattning att ett sådant byte inte heller är en transaktion ur ett inkomstskatteperspektiv?

- Vilka är konsekvenserna ur en regulatorisk synpunkt?

Avslutande kommentarer

Även om det inte framgår vad den rättsliga grunden för Skatteverkets beslut är, så intar verket, i ett internationellt perspektiv, en radikal inställning både i frågan om vad som är en virtuell valuta och hur den ska beskattas. Det är högst oklart om beslutet kommer stå sig efter en prövning i domstol men det skapar onekligen både möjligheter och utmaningar ur ett skatteperspektiv och väcker ett antal tillkommande frågor, inte minst rörande penningtvätt.

Johan Eriksson
Partner

Johan Eriksson