Skatterådgivning som ligger steget före

Aktuellt

Aktuellt

Colocation-tjänster ska inte likställas med uthyrning av fastighet från ett momsperspektiv

 

EU-domstolen har i ett färskt avgörande, C-215/19, konstaterat att s.k. colocation-tjänster i datahallar utgör momspliktiga tjänster. Domen går emot två tidigare domar från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och torde innebära en ändring av svenska praxis.

Tidigare praxis

HFD har i två tidigare domar funnit att ett bolags uthyrning av en datorhall och plats i skåp i datorhallen för kundens datorservrar, s.k. colocation-tjänst, i sin helhet är en uthyrning av fastighet som är undantagen från momsplikt. Den omständigheten att en lokal i större eller begränsad omfattning på olika sätt har anpassats för hyrestagarens verksamhet ändrade, enligt HFD, inte upplåtelsens momsmässiga karaktär av fastighetsupplåtelse.

Domarna har inneburit att bolag som tillhandahåller colocation-tjänster i många fall inte fått avdragsrätt för momskostnader hänförliga till tjänsten.

EU-domstolens dom

EU-domstolen har nu i avgörande C-215/19 konstaterat att när en tjänsteleverantör ställer apparatskåp i ett datacenter till sina kunders förfogande i syfte att de ska installera sina servrar däri, och där tjänsteleverantören tillhandahåller kunderna varor och underordnade tjänster, såsom elektricitet och olika tjänster för att säkerställa att dessa servrar används under optimala förhållanden, utgör detta inte uthyrning av fast egendom som omfattas av undantaget från momsplikt. Domstolen menar vidare att tjänsten inte är en sådan tjänst som är kopplad till fast egendom.

Kommentar

Det har funnits strukturer för att undvika att momsen blir en kostnad i colocation-verksamheter enligt den nuvarande svenska bedömningen. EU-domstolens avgörande är ändå mycket välkommet och avspeglar de argument som förts fram till Skatteverket och i domstolar i skatteprocesser, dvs. att colocation-tjänster inte är en passiv upplåtelse av fastighet utan en momspliktig tjänst.

Skatteverket och svenska domstolar ska följa EU-domstolens avgöranden. Detta innebär att momskostnader hänförligt till colocation-verksamhet i de allra flesta fall är avdragsgill. Detta gäller såväl historiska som kommande momskostnader. Avgörandet innebär också att bolag som tillhandahåller colocation-tjänster till utländska köpare normalt inte ska fakturera dessa med svensk moms.

Kontakta gärna oss om ni vill veta mer om vilka verksamheter som omfattas av domen och möjligheter att begära avdrag för historiska momskostnader.

Johan Eriksson
Partner

 
Johan Eriksson